Feblețea lui Ion Luca Caragiale, o mare actriță. Ce s-a întâmplat cu Maria Ciucurescu, cea de care nimeni nu-și mai amintește astăzi [VIDEO]

de: Iulia Kelt
02 03. 2024

This browser does not support the video element.

Maria Ciucurescu s-a născut pe 6 august 1866 și a fost una dintre cele patru fiice ale lui Ștefan și al Elenei Ciucurescu.

Preferata lui Caragiale

În Regatul României și în Ardeal, ea a făcut turnee apreciate și a cunoscut faimă pentru interpretările sale magistrale. Fiind societară a Teatrului Național din București, Maria Ciucurescu a devenit interpreta favorită a lui Ion Luca Caragiale, celebrul dramaturg al vremii.

Rolurile sale memorabile în comediile lui Caragiale au cucerit inimile publicului și au adus un prestigiu deosebit scenei românești. În perioada în care Ion Luca Caragiale conducea scena teatrului național, Maria Ciucurescu a strălucit prin talentul și grația ei.

Revista Luceafărul a dedicat un articol extins Mariei Ciucurescu în noiembrie 1913, elogiindu-i calitățile și succesul în turneele sale prin orașele transilvănene.

De-a lungul carierei sale, Maria Ciucurescu a interpretat o varietate de roluri în piese clasice și contemporane, cucerind publicul prin farmecul și talentul ei.

Vezi și: Ce s-a întâmplat cu copiii lui Ion Luca Caragiale: destinul tragic al celor doi fii al marelui dramaturg român. Au murit de tineri

Actrita Maria Ciucurescu 

Copilărie grea

Copilăria Mariei Ciucurescu nu a fost ușoară, fiindcă a trebuit să lupte cu sărăcia încă de mică. Totuși, pasiunea și determinarea i-au fost fost puternice, iar ea și-a început cariera în teatru la o vârstă fragedă.

De la debutul său la Brăila până la angajarea la Teatrul Național din București și absolvirea Conservatorului cu premiu, parcursul artistic al Mariei Ciucurescu a fost plin de succese.

Rolurile interpretate de Maria Ciucurescu în piesele lui Caragiale, precum și colaborările sale cu alți mari autori ai vremii, au rămas veșnic întipărite în istoria teatrului românesc.

Actrița Maria Ciucurescu

Vezi și: Actrița uitată de milioane de oameni este cea mai bogată din lume. Din ce a făcut averea uriașă

Fie că a jucat în comedii, drame sau operete, Maria Ciucurescu a adus mereu pe scenă o energie și o expresivitate aparte, captivând publicul și câștigându-și un loc de cinste în inimile spectatorilor.

Chiar și după retragerea sa din viața artistică în 1924, Maria Ciucurescu a rămas prezentă în lumea teatrului, fiind o figură iubită și respectată, dar astăzi, românii au uitat-o.

În amintirea celor care au avut privilegiul să o vadă pe scenă și să se bucure de talentul ei, Maria Ciucurescu a fost și va rămâne o icoană a teatrului românesc.

Moartea Mariei Ciucurescu, în februarie 1939, a fost primită cu profundă tristețe în lumea artistică.

Vezi și: Actrița uitată de români, una dintre preferatele lui Sergiu Nicolaescu: sfârșitul actriței Olga Bucătaru a întruchipat ”Aici nu mai locuiește nimeni”